Universiteit

Universiteit

Tijdens de benefiet op zaterdag 13 oktober, Garuda House Bali stelt zich voor, presenteerden wij het nieuwe Universiteitsprogramma.

Meisjes met een droom, worden vrouwen met een visie.

En Putri is aardig op weg om haar droom om te zetten in een visie. Ze is slim. Zij kan ontzettend goed leren. Alleen haar ouders hadden geen geld voor haar dat zij naar school kan gaan.

In Indonesië werkt het schoolsysteem als volgt. De lagere school is gratis. Dit wordt vanuit de overheid betaald. Maar de middelbare school is niet gratis. Als ouders geen geld hebben, dan kunnen hun kinderen niet naar school.
Gelukkig biedt het Garuda House hierbij hulp. De meisjes wonen intern in het Garuda House en vanuit dit huis gaan ze naar goede middelbare scholen.

Zo ook Putri. Elk jaar als wij het Garuda House bezoeken krijgen we ook te horen dat zij altijd de 1e van haar klas is. En hoewel zij jaren niet de oudste in het huis is geweest, was zij wel degenen die het woord met ons doet. Omdat zij als beste Engels spreekt.

Putri leerde wij in 2011 kennen, dit was het derde jaar dat wij het Garuda House bezochten. Haar oudere zus Angie woonde al in het huis en haar hadden we al leren kennen in 2009.

2 powerzussen die samen in het Garuda House wonen. Elk jaar als wij weer naar Bali gaan zien we Putri groeien. Het eerste jaar dat we Putri zagen was het nog een klein meisjes met 2 vlechten op zij. En nu als we haar zien, staat er een prachtige dame.

Afgelopen juni waren we op Bali en toen kwamen alle meisjes een middag bij ons in het huisje. Er was een groot zwembad aanwezig en daar konden alle meisjes de hele middag zwemmen. Voor de lunch bakte Jeroen typische Nederlandse pannenkoeken met stroop. Putri stond als eerste in de keuken om mee te helpen. Wat natuurlijk helemaal niet nodig was. Deze middag was voor hun en ze hoefden niets te doen.

De meisjes stonden best raar te kijken naar die pannenkoeken en helemaal naar die plakkerige stroop. Ik kan niet zeggen dat er geen vieze gezichten werden getrokken.
Maar Putri wilde dit wel proberen en nam als eerste een hap. Het mooie om te zien is dat de rest van de meisjes eerst kijkt wat Putri doet en daarna haar voorbeeld volgen. Al snel zag je iedereen smikkelen van de pannenkoeken met stroop.

Putri is in september 2017 begonnen aan de haar studie aan de universiteit. En voor het eerste jaar was zij ingeloot voor het programma van de overheid. Dat betekend dat het eerste jaar van haar universiteitsopleiding deze werd betaald door de overheid.

Door de kosten van haar universiteit werden betaald, is er afgesproken dat zij het schooljaar 2017 2018 in het Garuda House te blijven.

Nou liepen wij al een tijdje met het idee om een universiteitsprogramma op te starten. En dat Putri in september 2017 is begonnen aan de universiteit, ging ons idee ineens in sneltrein vaart. We hadden een jaar de tijd om het programma op te zetten en uit te voeren. Zodat Putri het tweede jaar ook op de universiteit kon blijven en dat deze vanuit het nieuwe programma kan worden betaald.
En ik kan u vanmiddag vertellen dat dit is gelukt!

Wij zijn heel blij dat we u kunnen vertellen dat vanaf dit schooljaar. Het schooljaar dat afgelopen september is gestart, het nieuwe universiteitsprogramma is gestart.

Maar wat houdt dit programma nu in?

Met het universiteitsplan willen we meisjes nog meer de mogelijkheid geven om zich te ontwikkelen. Dat ze hun droom kunnen omzetten in werkelijkheid. En dat ze nog een betere kans hebben op de arbeidsmarkt.

Putri is het eerste meisje die is begonnen met dit programma. Vanaf nu wordt haar universiteit betaald door Stichting Garuda House Bali.

In het Garuda House is er ruimte voor maximaal 20 meisjes. Hiervan gaan 15 meisjes naar de middelbare school. En dan is daarnaast nog ruimte voor maximaal 5 meisjes die naar de universiteit gaan.

Putri mag de spits afbijten. En elk jaar komt er 1 meisje bij die naar de universiteit kan gaan, tot maximaal 5 meisjes. Wanneer Putri klaar is met haar opleiding, dan komt er voor haar weer een nieuw meisje in de plaats. Zo schuift het elk jaar op en is er elk jaar ruimte voor maximaal 5 meisjes.

Wij zijn natuurlijk heel blij dat we dit hebben kunnen opzetten. En hopen natuurlijk ook dat we dit in de toekomst door kunnen zetten. Dat we naast de middelbare school ook meisjes kunnen helpen met een universiteitsopleiding.

In juni dit spraken we met Putri en vroegen we haar wat voor studie zij volgt. Ze studeert rechten en wil in de toekomst heel graag rechter worden.
Ze vertelde ook wat haar droom is. Zij wil heel graag een studiejaar in Nederland volgen. Ze heeft zich helemaal ingelezen en weet dat wij in Nederland hele goede universiteiten hebben.

Wij weten dat studeren in het Nederland alleen maar is toegelegd voor de rijkeren in Indonesië. Maar hopelijk komt haar droom uit.
En wie weet over een aantal jaren staat er een top rechter voor de rechtbank in Indonesië. Met hulp van het Garuda House is haar dat dan gelukt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *